Reflexions i consells

Per a Reflexionar

Captura de pantalla 2015-05-20 a les 9.53.49

Captura de pantalla 2015-05-19 a les 7.29.11

Captura de pantalla 2015-05-22 a les 7.02.47

Captura de pantalla 2015-03-05 a les 7.44.01

Captura de pantalla 2015-02-24 a les 7.30.33

Captura de pantalla 2015-02-20 a les 7.26.53

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 8.14.29

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 8.13.52

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 8.13.18

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 8.12.11

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 8.12.44

Captura de pantalla 2015-01-04 a les 11.31.03

Captura de pantalla 2015-01-30 a les 8.01.25

Captura de pantalla 2015-02-04 a les 7.18.54

Captura de pantalla 2015-01-28 a les 7.16.45

Tasques de teràpia breu

Si estàs una mica “depre” o de “baixon” i et costa cuidar-te i fer coses per a tu, et proposo la següent tasca:

A l’hora d’anar a dormir, pensa en alguna cosa positiva que t’agradaria fer el dia següent (un passeig, un massatge, anar a la platja, trucar a un amic que fa temps que no sabem res, descansar una hora seguida sencera sense fer res,…). Escriu-ho en un post it i penja’l en el lloc on quan et despertis sigui la primera cosa que veus. FES-HO!!!

Pot ser que tinguem un problema important i és que quan portem molt de temps fent allò que és la nostra responsabilitat, cobrint les necessitats dels altres, i sense fer res per nosaltres, ens és molt difícil trobar allò que ens agrada o satisfà, ja no ho sabem!!! Recupera activitats que en un altre temps t’han agradat i que encara podem fer.

la fotoSi estem baixos de moral i ens tanquem i deixem de fer les coses que ens agraden, el nostre estat d’ànim no millorarà. Tot el contrari.

Normalment les persones funcionem així:

Tenim IL·LUSIÓ (ganes) i aquesta emoció ens MOTIVA, ens mou a l’ACCIÓ. 

Però quan estem deprimits si esperem a tenir ganes per fer les coses, no farem mai res (ni de responsabilitat ni per a nosaltres) perquè la depressió precisament és això manca de ganes o d’il·lusió. Per tant, el procés s’inverteix.

ACTUA i ja et vindran les GANES i la IL·LUSIÓ.

DECÀLEG ANTIESTRÈS

1. Aprendre a dir que NO a noves responsabilitats sense sentir-nos culpables o creure que fem mal a alguna persona. Acabar allò que hem començat perquè tenir coses pendents cansa més que fer-les. Concentrar-nos en una sola tasca a la vegada. Prioritzar.

2. Oblidar-nos de la idea de que som indispensables, sense nosaltres els altres també continuaran. Saber delegar. Ens cansem menys si repartim el pes.

3. Demanar ajuda sempre que sigui necessari a les persones adequades i confiar perquè la desconfiança comporta un control excessiu i obsessiu de l’entorn que és esgotador.

4. Deixar de sentir-nos responsables del plaer o felicitat dels altres. Les altres persones no són nosaltres, estan amb mi, són part del meu món però no són la nostra identitat. No patir pels altres o assumir responsabilitats que no són nostres pel que diran… Cadascú ha d’assumir la responsabilitat de la seva vida.

5. Saber distingir entre els problemes reals (aquí i ara) dels imaginats (futur i passat) i aquests últim eliminar-los perquè són una pèrdua de temps i energia.

6. Intentar descobrir el plaer de les coses quotidianes com una becaina després de dinar, menjar a poc a poc, passejar sense preses, una conversa sincera…

7. Distreure’ns al menys una hora la dia en activitats lúdiques necessàries pel descans mental i si pot ser amb bon humor, ens ajudarà a desdramatitzar les responsabilitats.

8. Posar en ordre el nostre sentit de la responsabilitat; donar més importància a la responsabilitat de ser feliç que a la de ser perfectes o tenir èxit.

9. No tractar de demostrar el valor personal amb el compliment exacte de cada cosa que fem. El perfeccionisme és extenuant.

10. Ser flexible perquè la rigidesa és bona per les pedres però no per les persones.

FORMULA ANTIESTRÈS = PRIMER NO PREOCUPAR-SE PER LES COSES PETITES I SEGON RECORDAR QUE QUASI TOTES LES COSES A LA VIDA SON PETITES

INVOLUCRA’T EN ACTIVITATS DE FLOW

Les activitats de Flow (Fluïdesa) són habilitats i coneixements aplicats a una activitat que suposa:

Control; “soc capaç de fer-ho”

Gaudir; “em sento bé mentre ho faig”

Concentració; “no em distrac mentre ho faig”

Motivació; “tinc ganes de seguir fent”

Pot ser qualsevol activitat, des del la pràctica d’un esport a la especialització en un tema molt concret fins al desenvolupament d’una habilitat manual. Quan realitzem aquestes activitats perdem la sensació del pas del temps, milloren les nostres habilitats i experimentem satisfacció i orgull per la tasca realitzada.

Si a més a més, posem aquestes habilitats i coneixements al servei d’un objectiu capaç de donar sentit a la nostra vida i ho compartim amb els altres, el benestar estarà garantit.

Entraríem en el plaer de l’hàbit. Tot és començar!!!


Rosa Barceló Aznar – psicòloga


ADOPTA UN LEMA QUE GUIÏ LA TEVA CONDUCTA DURANT UN MES.

Te’n proposo dos:

“…he de tenir la serenitat per acceptar allò que no puc canviar, la valentia per canviar allò que si puc canviar i la intel·ligència per distingir unes coses de les altres…”

(Alcohòlics Anònims)

“…Si sempre faig el mateix, sempre obtindré el mateix resultat. Si vull obtenir resultats diferents, he de fer coses diferents…”

Rosa Barceló Aznar – psicòloga

LA PEDRA

Moltes vegades he repetir allò de que “els objectes, la tecnologia, els coneixements o avanços científics son neutres, és l’ús, el mal ús o l’abús el que els fa adequats o inadequats”. Per exemple: la dinamita és bona o dolenta? Si l’utilitzem per fer carreteres és bona però si l’utilitzem per matar a les persones que no pensen com nosaltres és dolenta. Doncs bé, he trobat un petit text que explica molt bé com una mateixa cosa, en aquest cas una senzilla “pedra” pot ser utilitzada de moltes maneres, unes mes adequades i millors que d’altres… LA DESICIÓ ÉS VOSTRA!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s