Menú Pàgina d'inici

El poder de la persuasió (per bé i per mal)

Podríem definir Persuasió com la influència social de creences, actituds, intencions, motivacions i comportaments d’una persona o grup per mitjà de les paraules. Influir en els altres, induir a creure, a fer alguna cosa. Convèncer.

Com a eina social és tan potent que de vegades fa por, perquè com sempre depèn de l’ús que en fem. Convèncer per al bé social (tots guanyem) o particular (jo guanyo i tu perds)?, convèncer per a dominar o per a la igualtat?, convèncer per fer un món millor o per a que no canviï res?

En un món on se’ns manipula constantment, on es juga amb les nostres emocions i se’ns descompta, menysprea com a persones, cal més que mai, ser conscients y conèixer algunes d’aquestes estratègies. Avui comentarem la Llei de la Connectivitat.

Us ha passat alguna vegada que us heu sentit atrets de manera instantània, quasi sense conèixer a l’altra persona? En pocs segons hem fet un “clic” que ha generat un vincle, una connexió. Doncs aquesta persona, volent o no, ens acaba de seduir. I quan més connectats ens sentim més persuasius ens resulten. És aquest fet perillós? Depèn de la seva intenció.

 

Existeixen 4 factors que afavoreixen la connectivitat:

    • L’efecte Halo.
    • La similitud.
    • Les habilitats personals.
    • La compenetració.

L’efecte Halo o atracció consisteix en fer que una característica positiva d’una persona afecti a la percepció general que tenim en vers d’ella. Es aquell “no sé que té que m’atreu”. Associem automàticament trets d’amabilitat, confiança i intel·ligència a les persones que ens resulten atractives i no té perquè ser així! Volem agradar-les i podem acabar votant a candidats però no a programes, comprant coses que no necessitem perquè la “xica o xic” són atractius o adoptant creences contraproduents perquè l’orador em resulta persuasiu… Molt de compte!!!

La similitud implica que ens agraden més les persones que es semblen a nosaltres, que comparteixen opinions, trets de personalitat, interessos, estils de vida o algun objectiu en comú. És allò que ens deien de petits “Dios los cria y ellos se juntan”. Per tant, si ens volen persuadir miraran de semblar-se a nosaltres en alguna característica o potser s’inventaran alguna distracció o enemic en comú? Hi pensem un moment?…

Les habilitats personals com l’empatia, l’humor, somriure, recordar el nom de la persona, guanyar-nos el respecte amb l’exemple, mostrar gratitud sincera, reconèixer els mèrits de les altres persones… Tot són habilitats que generen atracció.

 

Interessant-nos per les altres persones aconseguim agradar-les molt més que si passem tot el dia intentant que s’interessin per nosaltres.

 

I cal tenir en compte que la forma que tinguin les altres persones de pensar en nosaltres està influïda per com els fem sentir, i si els fem sentir bé, agradarem. Ja hi tornem a ser, aquest fet és bo o dolent? Depèn de les nostres intencions.

I per últim la compenetració, “estar en la misma onda”, en un vincle harmoniós basat en la confiança, en la relaxació que ens genera saber-nos acceptats tal i com som. A través del llenguatge corporal sincronitzem gestos, mirades, fins i tot la respiració. Quan estem sincronitzats ens farien fer o faríem fer als altres qualsevol cosa… Quant de poder!!!

Per acabar dir-vos que comencen a sortir veus que diuen que per ser un bon líder, en el camp que sigui, s’ha de ser una bona persona i utilitzar aquestes tècniques per a bons fins. Fa anys que ho tinc clar però a la pràctica no ho veig així, per tant, cal que siguem crítics, que tinguem informació i que estiguem alerta dels intents de manipulació perquè puguem decidir nosaltres, sigui el sigui, sense sentir-nos abocats a fer i no saber perquè ho hem fet!

Continuarà…

Rosa Barceló i Aznar – Psicòloga

Categories:Uncategorized

rosabarcelo

A %d bloguers els agrada això: