Menú Pàgina d'inici

La Relaxació Profunda

Com una tècnica aparentment tan senzilla pot tenir efectes tan beneficiosos

Ho he vist en consulta, sigui el “problema” que sigui, les persones que aprenen a relaxar-se l’afronten i el resolen millor. L’estat d’ànim s’estabilitza, disminueix l’ansietat (preocupació) i experimentem més seguretat i autocontrol. Val la pena tenir una mica de paciència, una actitud oberta i ser constants per obtenir efectes com els següents:

–         A nivell corporal: disminució de la tensió corporal, disminució del ritme respiratori, reducció del consum de oxigen, harmonització del ritme cardíac, regulació de la pressió arterial i prevenció de les alteracions psicosomàtiques…

–         A nivell intel·lectual: potència l’activitat intel·lectual i de la memòria, augmenta la capacitat d’atenció i concentració així com les facultats creatives i intuïtives.

–         A nivell emocional: disminució de l’ansietat, estabilitat emocional, augment de la seguretat i autoestima.

Si preguntéssim que entenem per relaxació, la majoria de les persones contestarien que és un estat de distensió muscular com un afluixament general. Si bé, la distensió muscular és una part, la relaxació profunda, és molt més. Podríem definir-la com un estat de consciència entre la vigília i la son que gaudeix dels avantatges de tots dos estats: control i reparació.  

Quan estem desperts, amb el còrtex cerebral, sentim, veiem, pensem, atenem,..etc i, a més a més, controlem les nostres emocions i evoquem records. Quan dormim, al contrari, sense possibilitats de control, som víctimes del mon emocional mitjançant els somnis… Però durant la son també podem alterar variables fisiològiques com elevar la temperatura del nostre cos, o augmentar el ritme cardíac o la pressió sanguínia, entre altres variables. Imagina’t si això ho poguéssim fer voluntàriament estant conscients. D’aquí la definició que hem proposat: estat de consciència entre la vigília i la son que gaudeix dels avantatges de tots dos.

Així doncs, et proposo que durant aproximadament uns 10 minuts cada dia adoptis una postura bàsica de relaxació (veure dibuix) i practiquis. Et fico un àudio de guia o exemple que ens introdueix a la tècnica. Com comprovaràs no sóc jo, és un professor que vaig tenir però com ho fa tan bé m’agrada compartir-ho amb vosaltres. En un altre post continuarem parlant de la relaxació sobretot dels pensaments que ens envaeixen mentre estem practicant. Proveu i ja em direu!

la foto

Categories:Uncategorized

rosabarcelo

A %d bloguers els agrada això: