Menú Pàgina d'inici

Persones Tòxiques versus persones Bàlsam.

Sabem que existeixen les persones Tòxiques, n’hem sentit parlar molt, però també existeixen les persones Bàlsam. D’aquestes últimes no n’hem sentit parlar tant. Potser perquè la maldat és més cridanera i es fa veure més que la bondat? No ho sé, de ben segur, però el que si es cert, és que li donem més publicitat.

Si les persones tòxiques es caracteritzen perquè ens fiquen malats i ens xuclen tota l’energia, les persones bàlsam al contrari, ens curen i ens la regeneren. No nego la realitat de que hi han molts tipus de persones tòxiques (desqualificadors, envejosos, xantatgistes, calumniadors…) però avui no en vull parlar d’aquestes persones i el millor que podem fer és identificar-les i allunar-nos d’elles. Avui vull parlar de les persones Bàlsam.

Hi ha persones que sense ser massa conscients són antiestrès, et tranquil·litzen amb la seva sola presència (d’aquí el nom de Bàlsam). Són senzilles, sanes, fan bones accions amb naturalitat i espontaneïtat. No es donen massa importància però sempre hi són quan cal cooperar, sacrificar-se o contribuir al bé social. Moltes vegades de manera anònima (que crec que és la veritable bondat sinó és Màrqueting).

Tenen bon humor, són alegres, entusiastes, voluntarioses, creatives, es senten satisfetes i a gust amb el que són, i amb el que fan i tenen, és a dir, són agraïdes. Penseu sols en aquesta última variable. Tenir a prop una persona agraïda o desagraïda, com canvia tot!. També són generoses, i no parlo de diners, un pot ser generós amb el seu temps, coneixements, afectivitat…

El estudis científics demostren que mirar vídeos divertits o reportatges on les persones es comporten amb amabilitat, afectivitat i generositat, disminueix les hormones de l’estrès i augmenta les del benestar: dopamina, oxitocina, endorfines… Al mateix temps “contagia” aquests comportaments a les persones que els han mirat. Desprès de veure aquestes imatges les persones solen experimentar més benestar i fan accions més solidaries. Doncs les persones Bàlsam generen els mateixos resultats.

La base de personalitat de les persones Bàlsam és el respecte i l’amor incondicional per les altres persones. L’interès real. Però el benefici és mutu perquè quan actuen així, fins i tot amb les persones que en principi no s’ho mereixen, les que es senten millor, són elles mateixes. I sense voler o més o menys conscients, modifiquen el comportament dels altres per a bé, cap al camí adequat.

I que fa que les persones siguem Tòxiques o Bàlsams? Respondre aquesta pregunta seria bolcar tots els coneixements de psicologia i potser encara no la podríem contestar. Però si que us puc dir que en aquesta vida som allò que fem o practiquem. És aquella llegenda dels indis Cherokee que diu que cadascun de nosaltres porta a dins un llop bo i un llop dolent que estan en continua lluita. Quan un petit indi li va preguntar al cap de la tribu, quin dels dos llops guanya? La resposta va ser: aquell a qui alimentem!!! Per tant, independentment de la nostra història i del passat que no podem canviar, per què no comencem a actuar com a persones Bàlsam? És tan bo per nosaltres com per als altres. I deixem de dir allò de “és que els altres també ho haurien de fer!”. Si, però jo no puc canviar o actuar per les altres persones… Començo per mi!!!

I si teniu a prop alguna persona així, tingueu cura d’ella i sobretot apreneu, perquè són un model. Com diuen “jo de gran vull ser així”.

Rosa Barceló i Aznar

Categories:Uncategorized

Tagged as:

rosabarcelo

A %d bloguers els agrada això: