Menú Pàgina d'inici

Els valors en temps de crisi

Continuem parlant de valors. Us preguntava quins creieu que són els valors que cal tenir per afrontar de la millor manera possible la situació que estem vivim. I us deia que és molt important ser coherents entre els valors expressats i els valors actuats, és a dir, entre allò que diem i allò que fem. També dèiem que quan som coherents ens sentim bé i que quan tenim un valor però no actuem en conseqüència amb ell, ens sentim malament. Els valors tenen molt a veure en com en sentim les persones.

Les vostres respostes al·ludien a valors com la generositat, solidaritat, empatia, comprensió, ajudar, agraïment, respecte, humilitat, amistat, admiració, reflexió, resiliència, seny, sentit de l’humor, amor, estimació, paciència, responsabilitat, igualtat i acceptació.

 

Enhorabona!!! Entre totes i tots hem fet el llistat que la Psicologia Positiva ens diu que la pràctica d’aquestes virtuts és el que més ens apropa al benestar o a la felicitat. Si voleu aprofundir en el tema us recomano el llibre del pare d’aquesta corrent Martin P. Seligman. La auténtica felicitat. Ed Vergara.

És la pràctica d’aquestes virtuts allò que ens donarà benestar a les persones perquè entre d’altres coses ens protegeix de les emocions secundaries, és a dir, d’aquelles que no ens aporten res de bo com són la depressió i l’ansietat.

Agafem un valor, aquell que més ens identifica i creiem que es més necessari en la realitat actual perquè ens aporta un benefici a nosaltres i als altres i en la mesura de les nostres possibilitats posem-lo a la pràctica. I com ho faig? En tres passos:

  1. Escrivim el nostre VALOR en un paper i li posem la data d’avui. Quan a un valor li posem data és converteix en un OBJECTIU.

  2. Quan aquest objectiu el dividim en petites passes es converteix en un PLA.

  3. Un pla recolzat en l’acció es converteix en una REALITAT.

És a dir: Què puc fer avui per aportar el meu gra de sorra a la realitat que estem vivint? Com ho puc fer? i Fer-ho. Us recomano que aquesta pregunta ens la fem dia a dia. Aquests dies més que mai hem de viure al dia, sense anticipar o patir per allò que no sabem si passarà…

Us poso exemples. Si el valor que elegeixo és la amistat puc trucar a alguna amiga que fa temps que no ho faig. Si és la responsabilitat, puc no anar a comprar allò que puc prescindir, puc practicar la paciència amb les persones del meu entorn, puc compartir allò que sé o he après amb les altres persones, puc dir-li t’estimo a alguna persona que fa temps que no li dic, puc fer riure a persones anònimes, puc fer emocionar amb la lectura d’un poema, o puc oferir la meva ajuda als qui estan sols… I segur que moltes coses més!

Sabeu allò que es diu molt de que de les crisis hem de sortir més forts i millors, doncs passa per aquí, per practicar aquests valors. I no sols en situacions de crisi sinó en el nostre dia a dia, en la nostra vida. Perquè és el desenvolupament d’aquestes virtuts allò que ens donarà sentit i si voleu, allò que ens emportarem…

Quan hagi passat tot això, i malgrat el difícil que hagi pogut ser, ser coherents amb els nostres valors, i haver aportat la nostra petita contribució, farà que ens sentim bé les persones, perquè haurem viscut el present de manera que tinguem satisfacció pel passat i il·lusió pel futur!

I com deia el Capità Enciam: ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS!!!

Rosa Barceló i Aznar

Categories:Uncategorized

Tagged as:

rosabarcelo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: